8 redenen waarom jouw huis niet verkoopt

De woningmarkt is vol op stoom. Woningen verkopen over het algemeen snel. Maar soms komt de perfecte koper niet voor jouw woning. Lees in deze blog 8 redenen waarom jouw huis misschien niet verkoopt, zodat je in actie kunt komen.

8 redenen waarom jouw huis niet verkoopt1. Iets teveel vertrouwen of zelfs overmoedig? 

Momenteel is er veel vraag en weinig aanbod van woningen. Zo'n markt noemen we een verkopersmarkt. Ideaal voor verkopers van woningen.

Het gevolg is dat veel woningen voor hele mooie prijzen worden verkocht. Waardoor verkopers zouden kunnen denken dat het allemaal wel los loopt met de verkoop van de woning. Deze manier van denken moedigt gemakszucht aan, want "het huis verkoopt toch wel". 

Het loopt wel los is een mooie levenshouding, maar het is geen strategie om tot de best mogelijke deal te komen.

Probeer realistisch te zijn. Als verkoper, bent u meestal emotioneel gehecht aan uw huis. Tel daarbij op dat u een goede prijs verwacht omdat de markt zo goed is. Dan bent u geneigd vooral naar de positieve kanten te kijken en is het mogelijk dat u de situatie te zonnig inschat. 

Bij Drenth Makelaars zien we het als plicht van iedere makelaar om balans te brengen, en uw woning zo realistisch mogelijk in de markt te zetten. Met een zo goed mogelijk presentatie en de optimale vraagprijs. 

2. De vraagprijs is te hoog 

De optimale vraagprijs, is niet hetzelfde als een hoge vraagprijs. We merken regelmatig dat mensen die ons uitnodigen, kiezen voor de makelaar die de hoogste vraagprijs adviseert. Of de makelaar die de laagste courtage rekent. En dat vinden we erg jammer, want in veel gevallen betekent dit dat uw totale opbrengst aan het einde van de rit, lager is.

Een te hoge vraagprijs schrikt kijkers af. Minder kijkers betekent minder vraag naar uw woning. En minder vraag betekend een lagere verkoopprijs.

Het is de taak van uw makelaar, om zoveel mogelijk vraag te realiseren voor uw woning. De optimale vraagprijs is dus de prijs die het meeste vraag genereerd van mensen die uw woning willen en kunnen kopen. 

3. De woning heeft een upgrade nodig

Uw woning concurreert, ondanks dat het aanbod gering is, met andere woningen. Uw woning zal qua afwerking dan minstens van een gelijkwaardig niveau, en liefst van een hoger niveau moeten zijn dan de andere woningen. Uiteraard nemen goede makelaars de staat van de woning mee in de vraagprijs. Soms is het genoeg om een kleine aanpassing te doen, zoals het installeren van andere kranen of deurklinken, om uw woning qua uitstraling top te maken.

Dergelijke aanpassingen kosten weinig en kunnen behoorlijk veel opleveren. In sommige gevallen kan het verstandig zijn uw apparatuur een upgrade te geven. Doe dergelijke grotere uitgaven niet zonder te overleggen met uw makelaar.

4. Er is een probleem met de documenten

Controleer of kadasterinformatie en de eigendomsinformatie klopt. Soms zitten er foutjes in, of is informatie verouderd/niet bijgewerkt. Even contact met de betreffende instantie is vaak voldoende om degelijke punten snel op te lossen.

5. Er is een probleem met het bestemmingsplan

Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van het bestemmingsplan voor uw buurt. Soms zijn er grote wijzigingen die behoorlijke impact kunnen hebben op de waarde van uw woning, zowel positief als negatief.

6. Uw presentatie / foto's zijn niet goed genoeg

De eerste foto van uw woning is op internet essentieel. Is de eerste foto niet goed, dan heeft dat dramatische gevolgen voor de interesse in uw woning.

Zelf foto's nemen is meestal niet goed genoeg, u concurreert met woningen die professionele foto's hebben. Gemaakt door een professional, met verstand van licht en ruimte. De makelaar heeft verstand van welke foto als openingsfoto het beste resultaat geeft.

En na die eerste foto, houdt het niet op. Alle foto's dienen goed te zijn. Van geweldige kwaliteit. Foto's die uw woning laten schitteren.

7. Uw makelaar zit met zijn schoenen op het bureau

Het herkennen van een luie makelaar is niet eenvoudig. Vaak is het "verhaal" goed. Toch is het mogelijk om de goede makelaars te herkennen. Makelaars die het vuur uit hun sloffen lopen om uw woning te verkopen. U kunt bijvoorbeeld de reviews controleren op Funda en WieIsDeBesteMakelaar. De makelaars worden beoordeeld, op onafhankelijke websites, wat u een goed beeld kan geven van de werkwijze van de makelaar.

Verder kunt u vooraf vergelijken welke werkzaamheden een makelaar gaa verrichten om uw woning te verkopen. Dit kunt u doen met de handige MakelaarsKiesWijzer.

8. Dit zaakje stink

De meer ervaren makelaars kennen het gezegde: "Wat ik kan ruiken, kan ik niet verkopen". Het komt regelmatig voor dat verkopers de geur van het eigen huis niet meer ruiken. Rooklucht, de lucht van eten of van huisdieren: Het effect van deze luchtjes op de interesse van kijkers is slecht. 

Vraag daarom een goede vriend zijn mening te geven over de geur in uw huis. Is de geur niet goed, dan is het tijd om schoon te maken en vervolgens te zorgen voor een geur die de verkoop juist bevorderd.

De geur van citroen heeft een positief effect blijkt uit wetenschappenlijk onderzoek. Bovendien zijn de schillen van citroenen en sinasappels geschikt om vieze geurtjes te absorberen. Win win. De geur mag echter niet dominant zijn, en eenvoudig (1 geur).

Wilt u meer tips voor de verkoop van uw woning? Klik dan hier of bel 033 465 2602 

Review

review Mevrouw De Boo - Sibeliusstraat 9