Veilig Bieden Boven Vraagprijs?

Door een grote vraag naar koophuizen wordt er massaal boven de vraagprijs geboden door potentiële kopers. Ook in de regio Amersfoort. Om de woning die u op het oog heeft te bemachtigen overweegt u hierin mee gaan, maar bieden boven de vraagprijs is niet zonder risico’s. En overbieden is, dat vinden wij net zo frustrerend als u, geen garantie voor succes. In dit artikel bespreken we de risico's en mogelijkheden.

veilig bieden boven de vraagprijs

Boven de vraagprijs bieden: Ken de risico's

Het belangrijkste uitgangspunt bij het bieden op een woning is niet de vraagprijs, maar de waarde van de woning. Doordat de huizenprijzen zo snel stijgen, is het lastig in te schatten wat de waarde van een woning op het moment van bieden is. Stijgingen van enkele procenten per maand zijn momenteel geen uitzondering.

Op dit moment is de huizenmarkt een verkopersmarkt: De verkoper maakt de dienst uit. Het aanbod van woningen is kleiner is dan de vraag. Er is sprake van schaarste. Er staan te weinig woningen te koop. Mogelijke kopers overbieden op de woning en onderhandelen is ingewikkeld.

Zodra er een huis in de verkoop komt, zijn er vaak al tientallen geïnteresseerden die een bezichtiging in willen plannen. Het bieden boven de vraagprijs wordt steeds gebruikelijker.

Volgens de NVM is er in januari en februari 2021 door 62% van de huizenkopers boven de vraagprijs geboden. Dat is een enorm percentage en dit is landelijk gemeten. In de regio Amersfoort ligt dit percentage nog hoger. In onze regio wordt bijna 100% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Als er meerdere geïnteresseerden zijn, betekent dit vaak dat er steeds hogere bedragen worden geboden. Potentiële kopers weten dat er soms wel tienduizenden euro’s boven de vraagprijs wordt geboden, dus houden ze daar bij de biedingen al rekening mee en leggen een hoog bod neer. 

Door het overbieden worden de huizenprijzen verder opgedreven. Als mogelijke koper, wilt u tenslotte niet achter het net vissen bij de woning die u op het oog heeft.

Wat is het gevaar van het bieden boven de vraagprijs?

Emotie is prachtig, maar bij het kopen van een woning kan het gevaarlijk zijn. De wil om de woning te kopen, misschien zelfs de wil om de woning te "winnen" van andere gegadigden, kan ervoor zorgen dat u veel te veel biedt. Zeker als u al enkele keren achter het net heeft gevist.  

Wat u biedt, moet u kunnen betalen. Voor het financieren van een huis moeten we een onderscheid maken tussen wat u maximaal kunt lenen op uw inkomen en wat u maximaal voor een huis kunt lenen.

Op uw inkomen kunt u bijvoorbeeld maximaal €350.000 lenen. Als een huis een getaxeerde waarde heeft van €250.000, krijgt u maximaal €250.000 hypotheek. U kunt namelijk maximaal 100% van de waarde van een huis aan hypotheek krijgen. 

Alles wat u boven de taxatiewaarde van de woning biedt en de kosten koper, moet u met eigen geld betalen.

Stel, u bezichtigt een huis met een vraagprijs van €300.000. Na het bezichtigen bent u nog steeds enthousiast en u gaat bieden op het huis. U legt een bod neer van €325.000. Volgens uw hypotheekadviseur kunt u dit bedrag met gemak lenen gebaseerd op uw inkomen. 

De verkopers gaan akkoord en u gaat de hypotheek regelen. Voor de financiering wordt het huis door een onafhankelijke taxateur geschat op een waarde van €300.000. Door deze taxatie kunt u maximaal €300.000 aan hypotheek krijgen. Met andere worden: de koop kan alleen doorgaan als u het resterende bedrag (€25.000) met spaargeld kunt betalen.

Door het overbieden koopt u een huis boven de waarde van de woning

U koopt het huis uit ons voorbeeld voor €325.000, waarbij u €25.000 aan spaargeld investeert. Als u het huis snel weer verkoopt, kunt u ervan uitgaan dat u niet weer kunt verkopen voor het bedrag dat u ervoor hebt gegeven. Het weer moeten verkopen is vooral zuur als de huizenprijzen de komende jaren gaan zakken. Hierdoor wordt het verschil tussen het door u geïnvesteerde bedrag en de verkoopwaarde van het huis steeds groter in uw nadeel.

We herhalen het nog eens: Alles wat u boven de waarde van de woning biedt + de kosten koper, moet u met eigen geld betalen.

Bied inclusief aantrekkelijke voorwaarden

In een poging om een huis te kopen moet u waken voor een te hoog bod. Na de aankoop moet u namelijk wel in staat zijn om de maandlasten op te brengen en u wilt uzelf niet te diep in de schulden steken.

Niemand verplicht u om boven de vraagprijs te bieden. Laat niemand dat u wijsmaken. U kunt uitzoeken of u kunt bieden zonder financieringsvoorbehoud. Daarvoor is het wel nodig dat u zeker weet dat u kunt betalen wat u biedt.

En er zijn meer mogelijkheden. Onze aankoopmakelaar helpt u graag  de juiste keuzes te maken en zal vanuit de goede emotie namens u onderhandelen. Bel 033 - 465 2602 of vul het formulier in.


Review

review Mevrouw De Boo - Sibeliusstraat 9