Nieuws

Met de stijgende gasprijzen, merken we dat veel Amersfoorters willen besparen op de kosten. Zeker nu het weer kouder is in Amersfoort en omstreken. Geitenwollensokken, truien en dekens zijn een slimme eerste stap. Maar je hebt meer, en betere, mogelijkheden. Zoals woningisolatie.

Wat voor isolatie heb je, waar gebruik je het voor en hoe werkt het?

Isolatiematerialen werken met name op twee manieren. Traditionele isolatie werkt op basis van warmtegeleiding. Als deze isolatie is aangebracht, duurt het lang voordat de warmte door de muur naar de andere kant is gegaan. Spouwmuurisolatie is een goed voorbeeld hiervan.

Deze isolatiemethode wordt het meest gebruikt en komt veel voor in de woningbouw. Een andere isolatiemethode is op straling gebaseerd, waarbij stralingswarmte wordt gereflecteerd door het gladde, glanzende oppervlak van materiaal.

Zo zie je bijvoorbeeld hoe je met radiatorfolie super efficiënt isoleert. Het is goedkoop en je bespaart tot wel 90% per radiator, door achterop de radiator warmte-reflecterende folie te plakken. Hierdoor verdwijnt warmte niet langer in de muur, maar straalt de radiator sneller, meer warmte de ruimte in.

Wat voor isolatie heb je?

Het optimale type isolatie, hangt voornamelijk af van waar je het voor gebruikt. Er zijn verschillende soorten materialen. De meest gebruikte materialen staan hieronder op een rij:

  • Folie: Dit materiaal wordt veel gebruikt in cv-ketels en werkt op stralingsbasis. Afhankelijk van de toepassing, kan het belangrijk zijn dat er lucht tussen de isolatie en de omgeving zit. Anders werkt de folie niet. De folie moet ook worden geseald. Dit geldt niet voor radiatorfolie, dat je met magneten of dubbelzijdig, warmtebestendig tape op de achterzijde van de radiator monteert.
  • Kunststof: Een stevig isolatiemateriaal, zoals een harde plastic plaat. Piepschuimpanelen behoren ook tot de categorie kunststofisolatie. Dit type isolatie is niet brandwerend en minder flexibel dan minerale wol, wat nauwkeurig werk vereist tijdens de installatie. Ook spouwmuurisolatiematerialen (scrabble) zoals pur vallen in deze categorie.
  • Glaswol en vergelijkbare materialen: Dit isolatiemateriaal wordt gekenmerkt door zijn flexibiliteit, waardoor het gemakkelijk aan te brengen is en zich goed aanpast aan de constructie. Bovendien heeft het een brandwerendheid en een uitstekende geluidsisolatie. 
  • Natuurlijke isolatie: hiervoor wordt bijvoorbeeld wol of linnen gebruikt. Isolatie volledig gemaakt van natuurlijke materialen waaraan chemicaliën zijn toegevoegd om bederf te voorkomen. 

Besparen op verduurzamen van jouw woning?

De overheid moedigt het energiezuiniger maken van woningen aan. Informeer bij de gemeente naar mogelijke regelingen zoals de RREW. Of kijk in de bespaarshop van de gemeente Amersfoort.

Woon je in een omliggende gemeente, dan werkt een Google zoekopdracht met de naam van de gemeente met het woord RREW vaak ook.

Hoe groter de klus, hoe groter mogelijk de subsidie is. Informeer voor subsidies direct bij de Gemeente Amersfoort, onder andere naar de ISDE-regeling (voorheen SEEH). Deze website is het perfecte startpunt.

Welke isolatie wordt waarvoor gebruikt?

Welke maatregelen je neemt, hangt af van je doelstellingen. Spouwmuurisolatie kost, afhankelijk van je woning, tussen de 800 en 3000 euro. Radiatorfolie kost ongeveer 20 euro per 7,5 meter radiator. Je kunt dus alle kanten op.

Besparen is leuk, en goed voor de wereld. Als dat onderaan de streep uiteindelijk geld oplevert, is dat mooi meegenomen. 

Overweeg je om jouw huis te verduurzamen, onderzoek dan de mogelijkheden en schakel een expert in. Zoek je een expert? Informeer bij Drenth Makelaars voor experts in de buurt. Drink tijdens jouw onderzoek een lekkere, warme kop chocolademelk, en voor je het weet zit je er de komende jaren weer warmpjes bij.

De tips nog eens op een rijtje

  1.  Warme sokken;
  2.  Warme trui;
  3. Kruip onder die lekkere knusse deken of in een Snuggie;
  4. Gebruik radiatorfolie;
  5. Informeer naar subsidies bij de gemeente;
  6. Schakel een expert in;
  7. Drink een kop warme chocolademelk.

Foto van Ivan Babydov 

Review

Review

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod