Amersfoort Vermeerkwartier

Het mooie Vermeerkwartier, ten zuidoosten van het centrum, ligt pal naast Park Randenbroek. De wijk wordt vaak in één adem genoemd met het Leusderkwartier, waar het aan grenst. Aan de noordzijde loopt de Stadsring: zo nabij de binnenstad woon je hier.

Het Vermeerkwartier is opgebouwd uit meerdere wijken met van oudsher bekende namen zoals de wijk Dorrestein, vernoemd naar de plaats waar in de 16e eeuw Hoeve Dorrestein stond. Voorts kent de wijk kent twee opvallende buurten, Bekenstein (ooit een groot landhuis) en De Luiaard, naar de blekerij die daar 100 jaar geleden stond. Een fraai geheel wordt gevormd door de grote jaren-dertig-woningen op de Snoeckgensheuvel.

Het is fijn wonen in het Vermeerkwartier dankzij oude huizen (vanaf eind 19e eeuw), verschillende bouwstijlen en rustige karakteristieke straatjes. Deze zijn vernoemd naar Utrechtse bisschoppen, Nederlandse schilders en edelstenen. De combinatie van centraal, sfeervol en groen maakt dit een zeer gewilde wijk. Ideaal voor gezinnen. Want de keuze uit basis- en middelbare scholen op fietsafstand is groot. 

Sport, cultuur en recreatiemogelijkheden liggen hier voor het oprapen. Tegen Park Randenbroek aan vind je de sportvelden, waar je zelfs aan American Football kunt doen en ’s winters op natuurijs kunt schaatsen. Het Sportfondsenbad is één van de weinige zwembaden in Nederland met een 50-meter bad.

De 8 kilometer lange Heiligenbergerbeek kabbelt door de wijk, om vervolgens langzaam te verdwijnen in de Eem. Wandelen en fietsen kan in het natuurgebied Heiligenbergerbeekdal. Het Vermeerkwartier is zeer gunstig gelegen ten opzichte van uitvalswegen zoals de Kersenbaan, die je snel naar de A1 en A28 leidt.