Wie betaalt de notaris bij de koop van een huis?

Op het moment dat u een huis koopt, volgt de juridische en financiele afwikkeling.

De notaris doet de overdracht en daar zijn kosten aan verbonden. Wie betaalt deze kosten eigenlijk?

Er zijn 3 mogelijkheden, we zetten ze op een rij van meest tot minst gebruikt.

Kosten Koper

Veel woningen, met name bestaande bouw, hebben achter de prijs de afkorting "k.k." staan. Het huis dat u op het oog heeft kost bijvoorbeeld €252.500 k.k., dit staat voor "kosten koper". 

Kosten koper betekent dat alle extra kosten, zoals bijvoorbeeld de notariskosten, door de koper betaald worden. Deze kosten komen bovenop de koopsom, in dit voorbeeld €252.500,-. En omdat de koper betaalt, kiest de koper de notaris. 

Vrij Op Naam

Met name nieuwbouw woningen, zijn te koop met een prijs gevolgd door de afkorting "v.o.n.". Dit staat voor "vrij op naam" en betekent dat u exact de prijs betaalt van de woning en de verkoper bijvoorbeeld de notaris betaalt. De verkoper kiest in dit geval dus ook de notaris.

Kosten Verkoper

Tijdens de koop kunnen koper en verkoper afspreken extra kosten te laten betalen door de verkoper. Dit kan voor zowel de koper als verkoper een voordeel hebben. De verkoper voorkomt misschien hoge kosten voor het doorhalen van zijn hypotheek bij het kadaster. En de koper kan de notariskosten aftrekken van de koopsom, waardoor de koper minder overdrachtsbelasting betaalt.

 

Recent bekeken