Nieuws

De nieuwste gegevens van de NVM laten zien dat woningen langer te koop staan en overbieden niet meer zo vaak voorkomt. Dit betekent dat er mooie kansen zijn voor kopers. Goed nieuws dus, maar het roept ook vragen op over de ontwikkelingen op de woningmarkt.

MEER KANSEN VOOR KOPERS OP DE NIEUWBOUWMARKT 


'Druk op de Nederlandse koopwoningmarkt neemt verder af', zo kopte de NVM aan het begin van deze maand. In het eerste kwartaal van 2023 daalden de gemiddelde verkoopprijzen van woningen met 3,6 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal, volgens hun kwartaalgegevens. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal waarin de gemiddelde woningprijzen dalen. Potentiële kopers hebben hierdoor meer keuzemogelijkheden en extra tijd om na te denken over hun aankoop.

Kansen op de nieuwbouwmarkt

De situatie op de nieuwbouwmarkt vertoont een vergelijkbaar beeld. Vooral in het hogere prijssegment blijven nieuwbouwwoningen langer beschikbaar, wat meer mogelijkheden biedt voor kopers. Ook de prijzen van nieuwbouwwoningen zijn licht gedaald. Er is echter wel een verschil met bestaande woningen: door gestegen bouwkosten kunnen de verkoopprijzen van nieuwbouwwoningen niet zo flexibel meebewegen als die van bestaande woningen. Dit maakt nieuwbouwwoningen in verhouding duurder.

Lagere woonlasten

Toch is dit geen reden om nieuwbouw uit het oog te verliezen. Nieuwbouwwoningen worden vaak duurzaam gebouwd, waardoor de gebruikskosten lager liggen. Bouke Molenkamp, directeur Nieuwbouw en Verhuur van Vivantus, legt uit: "Daarnaast hebben nieuwbouwwoningen de eerste jaren geen onderhoud nodig. Bovendien geven veel geldverstrekkers korting op de hypotheekrente, waardoor de maandelijkse hypotheeklasten lager zijn." Uiteindelijk is een nieuwbouwwoning onderaan de streep vaak net zo duur als een bestaande woning.

Financiering

Maar hoe zit het dan met financiering? We hebben allemaal wel gehoord dat de rentes zijn gestegen, wat kan leiden tot minder besteedbaar inkomen. Toch zijn er vaak meer mogelijkheden dan je denkt, volgens Ronald Koolen, Directeur Hypotheken en Verzekeringen bij Vivantus. "Veel kopers weten bijvoorbeeld niet dat ze hun huidige hypotheekrente kunnen meenemen. Daarnaast komen

de meeste nieuwbouwwoningen in aanmerking voor een duurzame hypotheek, met een lagere rente en een hogere leningscapaciteit. Dit vergroot de financieringsmogelijkheden."

Het juiste moment

Is dit dan het juiste moment om een nieuwbouwwoning te kopen? "Natuurlijk hangt het juiste moment om een nieuwbouwwoning te kopen vooral af van jouw persoonlijke situatie. Maar als we naar de marktontwikkelingen kijken, zien we veel positieve signalen", zegt Molenkamp.

Hoe de woningmarkt zich zal ontwikkelen, hangt af van verschillende factoren, zoals vraag, aanbod, rentestanden, energieprijzen, inflatie en consumentenvertrouwen. Als we al deze factoren bekijken, lijkt de woningmarkt er goed voor te staan. Volgens de NVM is de markt meer ontspannen, maar is er zeker geen sprake van een instorting. Door de groeiende bevolking blijft de vraag hoog.

Daarnaast hebben veel nieuwbouwprojecten vertraging opgelopen door het stikstofbeleid en de onzekerheid rondom huurregels. Dit betekent dat er op de langere termijn minder nieuwbouwwoningen beschikbaar zullen zijn. Het beperkte aanbod in combinatie met de grote vraag zal de druk op de woningmarkt weer doen toenemen. Volgens de NVM is het waarschijnlijk dat de prijzen op de middellange termijn weer zullen stijgen. Dus in de toekomst wordt het moeilijker om een woning te vinden en is een sterke waardevermindering ook niet te verwachten.

Bovendien neemt het verschil in verkoopprijs tussen woningen met een laag en hoog energielabel toe. Een woning met energielabel C brengt bijvoorbeeld bijna 12 procent meer op dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Bij een hoger energielabel is dit verschil nog groter. In een tijd waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, zijn nieuwbouwwoningen met minimaal energielabel A een aantrekkelijk alternatief.

Hoewel de toekomst moeilijk te voorspellen is, zijn er veel positieve signalen voor kopers. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn of heb je andere vragen? Laat je adviseren door onze makelaars en financieel adviseurs. We helpen je graag om jouw persoonlijke situatie in kaart te brengen...

Review

Review

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod