Aankoopmakelaar?

Het verschil tussen een makelaar en een aankoopmakelaar?

  • Een aankoopmakelaar adviseert de koper van een huis.
  • Een verkoopmakelaar adviseert de verkoper van een huis.

Op het eerste gezicht lijkt dat volkomen logisch en niets bijzonders. Stel, u wilt een huis kopen. In de meeste gevallen krijgt u dan te maken met de makelaar van de verkopende partij. Deze verkoopmakelaar behartigt echter niet úw belang, maar dat van de verkoper.

Dit betekent in simpele taal dat de makelaar belang heeft bij een zo hoog mogelijke prijs voor de woning.

Dat is compleet anders met een Drenth Aankoopmakelaar. Drenth Aankoopmakelaars werkt met een beloning die deels gebaseerd is op het verschil tussen vraagprijs van de verkoper, en de prijs waarvoor u het huis uiteindelijk koopt. Zo bent u er zeker van dat we voor u het onderste uit de kan halen.  

Wat is een goede aankoopmakelaar?

 Natuurlijk bent u niet verplicht een aankoopmakelaar in te schakelen. Velen zullen u adviseren geen aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar kost immers geld. Dat klopt natuurlijk ook. Echter, als u de aankoopmakelaar betaalt op basis van het behaalde onderhandelingsresultaat (= het verschil tussen vraagprijs en wat u uiteindelijk betaalt), betaalt u nooit teveel voor de woning en ook niet aan de aankoopmakelaar. Sterker nog, doordat een goede aankoopmakelaar het onderste uit de kan haalt, kost het u minder geld.

Wat kost een Drenth Aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar bespaart u op meerdere manieren, soms erg veel, geld:

  1. U betaalt meestal flink minder voor de woning, meestal zo'n 5 tot 10%, dan als u zonder aankoopmakelaar zou kopen.
  2. Daardoor is ook uw hypotheek lager, u hoeft minder af te lossen en dus betaalt u minder rente.
  3. Daardoor zijn ook uw maandelijkse lasten lager

Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf dubbel terug. U schakelt met een aankoopmakelaar van Drenth een ervaren en gedegen onderhandelaar in. Die bovendien met u de woning bekijkt, technische kennis heeft en u begeleidt met alle papieren rompslomp. 

Met een Drenth Aankoopmakelaar heeft u eigenlijk alle kennis en ervaring in huis om u later nooit achter de oren te hoeven krabben.

De situatie in Nederland is in vergelijking met andere landen erg raar. Nederlanders schakelen zelden een aankoopmakelaar in. Vreemd. Vergelijkt u het maar eens met twee mensen die een juridisch geschil hebben. Ook dan neemt elke partij een eigen adviseur (advocaat) in de arm. Met makelaars is het eigenlijk net zo. Een huis kopen doe je immers niet zomaar en juist dan is het prettig als een deskundige adviseur voor úw belangen opkomt.

Let wel op: een NVM-makelaar kan de ene keer aankoopmakelaar zijn en de andere keer verkoopmakelaar. Dit geldt ook voor Drenth Makelaars. Wij zullen, mogen en willen nooit tegelijkertijd optreden voor een verkoper én koper bij één en hetzelfde huis. Net als een advocaat die niet tegelijkertijd voor beide partijen mag werken.