Versoepeling fiscale regels spaar- of beleggingshypotheek

Vanaf 1 april 2017 zijn de fiscale regels versoepeld. Wat gunstig kan zijn wanneer u bijvoorbeeld uw maandlasten wilt verlagen.

Skyline Amersfoort Vathorst

Geen vermogensrendementsheffing

Sinds de in 2006 in opspraak geraakte woekerpolissen omtrent de beleggingshypotheken en de kredietcrisis, is deze hypotheekvorm een stuk minder populair. Er zijn echter nog steeds huizenbezitters met een beleggingshypotheek. Dit geldt ook voor de (bank)spaarhypotheek. Deze hypotheekvorm is een combinatie van een aflossingsvrije hypotheek en een spaar- of beleggingspolis of bankspaarrekening. Deze vorm is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een (bank)spaar- of beleggingshypotheek op die woning hebben. Het grote voordeel van een van deze vormen is dat u over het opgebouwde tegoed geen vermogensrendementsheffing (box 3) betaalt. Op dit moment spaart u met een (bank)spaarhypotheek of beleggingshypotheek tegen een veel hogere rente dan u aan rente op een reguliere spaarrekening krijgt.

Inkomstenbelasting

Tot 1 april 2017 kwam u alleen in aanmerking voor de belastingvrijstelling als u gedurende minimaal 15 of 20 jaar ieder jaar premie betaalde. Stopte u na minimaal 15 jaar met inleggen, dan kon u maximaal 36.900 euro per persoon belastingvrij laten uitkeren. Stopte u na 20 jaar, dan kon dit bedrag oplopen tot 162.500 euro. Er kunnen echter redenen zijn waarom u eerder zou willen stoppen met het betalen van de premie. Bijvoorbeeld omdat u van uw woekerpolis af wilt of omdat u uw maandlasten wilt verlagen. Het kan ook zijn dat u de spaar- of beleggingspolis wilt verzilveren. Tot 1 april 2017 betaalde u echter inkomstenbelasting (box 1) over het verschil tussen de door u gedurende de looptijd betaalde premies en de opgebouwde waarde op het moment dat u stopte met het betalen van de premie. En weg was uw belastingvoordeel.

Nieuwe situatie

De nieuwe situatie richt zich op deze zogeheten tijdsklem en maakt dat u op ieder moment kunt stoppen met het betalen van de premie. U mag dan ook eerder stoppen dan de huidige voorgeschreven 15 of 20 jaar. Het belastingvoordeel blijft en het betalen van de inkomstenbelasting vervalt met de nieuwe fiscale regeling. Het opgebouwde saldo dient echter in veel gevallen wel voor het aflossen van de hypotheek gebruikt te worden. Hebt u al een oudere polis, dan kan het zijn dat deze verplichting tot aflossing niet geldt.

Zowel de (bank)spaarhypotheek als de beleggingshypotheek zijn complexe vormen die veel voor- en nadelen kennen op het moment dat u de premie wilt gaan afkopen. Denkt u erover om af te lossen, laat u dan goed adviseren over de mogelijkheden en de mogelijke kosten.

Sluiten

Recent bekeken