Nieuws

Tijdens het afgelopen jaar stegen de huizenprijzen gemiddeld met 17% in de regio Amersfoort. Oorzaak was het geringe aanbod van woningen. Ook in 2022 verwachten de 3 grote banken dat de prijzen verder zullen stijgen.

De Rabobank verwacht een stijging van 11,5% en de ABN AMRO zelfs nog wat meer: 12,5%. De ING is behoudender en voorsziet een stijging van de huizenprijzen van 9,9% in 2022.

Sinds het derde kwartaal van het afgelopen jaar, merken we dat zowel de kijkers als de kopers de stijging van de woningprijzen te ver vinden gaan. Er zijn nog steeds voldoende geinteresseerden voor de meeste woningen, maar het zijn er minder dan in het eerste halfjaar van 2021.

De vraag lijkt wat af te zwakken, waardoor de biedingen op de woningen minder onder druk staan. Hierdoor komt ook het onderhandelen soms weer terug, waar tot halverwege 2021 nauwelijks nog sprake van was.

De verwachting is dus een verdere prijsstijging, maar minder dan in 2021. De prijzen kunnen daardoor gaan stabilizeren.

De huidige prijsstijgingen maken woningen onbetaalbaar voor een steeds grotere groep kopers. Een koophuis kost inmiddels gemiddeld 410.000,- euro. Dit is voor veel starters en huishoudens niet meer haalbaar. Ondanks overwaarde op de huidige woning.

4 Tips voor het kopen of verkopen van een huis in 2022

  1. Starters betalen geen overdrachtsbelasting bij een aankoop onder de 400.000,- euro;
  2. Ouders kunnen tot 2024 nog 106.000,- euro schenken aan kinderen, mits de kinderen onder de 40 jaar zijn;
  3. Tweeverdieners mogen 90% van het tweede inkomen meetellen voor de hypotheek;
  4. Het vaststellen van de juiste vraagprijs is in 2022 onverminderd belangrijk. Stem je verwachtingen af met de werkelijkheid.

Wil je meer weten of heb je vragen? Neem dan contact met ons op. 

Review

Review

Uitgelicht aanbod

Onze nieuwste woningen in beeld

Bekijk ons volledige aanbod